jump to navigation

Elfriede Jelinek

 180px-Jelinek011.jpg

Elfriede Jelinek s-a născut în anul 1946 în Mürzzuschlag. Mama sa Olga, născută Buchner, provine dintr-o familie a marei burghezii vieneze, tatăl, Friedrich Jelinek, de origine ceho-ebraică, decedat în 1969, a fost chimist. După absolvirea gimnaziului, s-a înscris la conservatorul din Viena, unde studiază la început pianul şi compoziţia, mai târziu arta teatrală şi istoria artei. În 1967 este nevoită să întrerupă studiul din cauza unor tulburări psihice cu stări anxioase şi tendinţă la izolare.

În tradiţia unei grupe vieneze, Elfriede Jelinek nu folosea la început majusculele, scria numai cu litere mici. În 1968 scrie primul său roman intitulat bukolit, pe care însă îl publică abia în 1979. În anul 1974 aderă la partidul comunist austriac şi se angajează în activitatea propagandistică, pentru ca în 1991 să se retragă din partid. Este căsătorită cu Gottfried Hüngsberg, compozitor de muzică pentru filme, din cercul artistic grupat în jurul regizorului german Rainer Werner Faßbinder.

Elfriede Jelinek înregistrează primul succes literar cu romanul die liebhaberinnen ("Amantele"), apărut în 1975, o caricatură marxist-feministă a romanelor de colportaj. Urmează o serie de piese de teatru şi romane, caracterizate printr-un stil agresiv şi non-conformist, care provoacă o reacţie ostilă din partea publicului şi a criticii. Jelinek rămâne până în prezent o scriitoare controversată, în centrul polemicilor şi al dezbaterilor sociale, totdeaună în actualitate. La aflarea atribuirii premiului Nobel pentru literatură a exclamat: "Mă bucur desigur, dar mă simt mai degrabă înfricoşată". A decis să nu participe la festivitatea din Stockholm de decernare a premiului, întru cât nu se simte în stare să suporte ca persoană toate obligaţiile ceremoniilor oficiale. "M-aşi simţi acolo ameninţată".

Advertisements

Comments»

No comments yet — be the first.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: